Qendra për Dialogun Social dhe Nisma Rajonale në Serbi ka publikuar rezultatet e një hulumtimi lidhur me atë se çfarë mendojnë serbët se është plani i presidentit të tyre, Aleksandar Vuçiq, për Kosovën dhe në përgjithësi për qëndrimet e tyre rreth çështjes së shtetësisë së vendit tonë.

Ajo çka vuri në pah ky hulumtim është që serbët atje ende nuk kanë hequr dorë nga Kosova dhe besojnë që Vuçiq nuk do të dorëzohet ndaj presioneve ndërkombëtare.

Pyetësori përfshinte pyetje së bashku me përgjigjet opsionale, rezultatet e disa prej të cilëve po ua ofrojmë më poshtë:Cili mendoni se është plani i presidentit Aleksandar Vuçiq për Kosovën?,21.7 % e serbëve deklaruan se do ta njeh pavarësinë e Kosovës në këmbim të pranimit në BE. Ndërsa 20.3 % e zgjodhën opsionin se nuk do ta njeh Kosovën dhe s’do bëjë asnjë lëshim për shqiptarët.

A i përkrahni negociatat mes Beogradit e Prishtinës lidhur me zgjidhjen e statusit të Kosovës?,Opsioni më i zgjedhur, me 40.1 % ishte: E mbështes kryesisht, ndërsa 18.2 % e të anketuarve e zgjodhën: Nuk e mbështes fare.

Ky publikim është pjesë e projektit “Përmirësimi i komunikimit për një marrëveshje gjithëpërfshirëse” i cili zbatohet nga Qendra për Dialogun Social dhe Iniciativat Rajonale. Projekti mbështetet nga Projekti i Fondit të Demokracisë Ballkanike të Fondit Gjerman Marshall dhe USAID. Qëndrimet e shprehura në këtë botim nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht pikëpamjet e Fondit Ballkanik për Demokraci, Fondit Marshall Gjerman, USAID ose Qeverisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës.